čtvrtek 27. března 2014

(Extrémně) čokoládové brownies

....takže tím velkým překvápkem ze včerejška a prvním receptem na tomto blogu jsou ČOKOLÁDOVÉ BROWNIES. Jsou vážně extrémně čokoládové, ale zato taky extrémně dobré (doufám, že se mi na ně doma nevrhnou a že přežijí noc, abych je mohla poslat na další ochutnávky).
Myslím, že brownies není třeba představovat, ale jen ve zkratce - jedná se o čokoládový dortík, který k nám přišel z Ameriky, kde spolu s cookies, cheescake a apple pie, tvoří jeden ze základních prvků tamní kuchyně.

Jak jste již jistě pochopili, u brownies jde hlavně o čokoládu. Hodně čokolády, opravdu hodně. Mouka tady hraje zcela minimální roli. Čokoláda válcuje ostatní ingredience na plné čáře, takže než se pustíte do pečení, ujistěte se, že jí máte dostatečné množství.
Ačkoliv se jedná o poměrně lehký, časově ne příliš náročný recept, je tu několik věcí, na které je třeba si dát pozor. Najdete je na konci článku pod receptem. Teď tedy už k samotnému receptu.


  • INGREDIENCE
- 350g kvalitní hořké čokolády (minimálně 60% kakaa, já použila 85%)
-250g másla
-250g tmavého cukru krystal (může být i bílý, ale jen v případě nejvyšší nouze!)
-4 vajíčka
-85g hladké mouky
-1/2 lžičky prášku do pečiva
-libovolné množství nalámané mléčné cokolády


  • POSTUP
- čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni
-vyšléháme vajíčka s cukrem (doporučuji elektrický šlehač, ovšem pokud vám nevadí opravdu hodně ručního šlehání, klidně postačí metlička) do lece husté konzistence a rozpuštěnou čokoládu vmícháme k vzniklé hmotě
-do směsi přidáme mouku s kypřícím práškem a mícháme, až tam nebudou hrudky
-do těsta přidáme nalámanou mléčnou čokoládu (ale může být i bílá, hořká, nebo to vůbec nemusí být čokoláda, ale nějaké ovoce nebo lentilky - každý podle chuti :) )
-plech (ideálně střední velikost, čím větší, tím budou méně nadýchané) vymažeme trochou másla a ještě vyložíme pečícím papírem
-přelijeme těsto na plech, posypeme zbylou čokoládou a pečeme v horkovzdučné troubě 140°/30 min

A vznikne nám toto :)



Brownies jsou velice křehké, na povrchu lehce popraskané, pekelně dobré, ale jak jsem již zmínila, jsou to taky pěkné mršky. 

  • POZOR!!
- důežité je, abyte neudělali tipicky začátečnickou chybu, kterou si prošli téměř všichni. Nikdy nenechávejte brownies v troubě péct déle jak 35 minut! Vysuší se a nebudou tak vláčné, jako mají být
-po vydnání z trouby je nechte zchladnout na pekáči. Nejkrájejte je, ani je nikam nepřendávejte. Při chladnutí se ještě doupraví jejich konzistence


To by bylo k této čokoládové delikatese asi vše, zbývá mi jen vám popřát dobrou chuť! :)





Žádné komentáře:

Okomentovat